Congresul Continuum - Dragostea dintâi

Continuum
Congresul Continuum - Dragostea dintâi
Gelu Poenariu Adăugat Joi, 18 mai 10:08

În perioada 12-14 mai 2023, la Centrul Educațional Adventist Stupini, Brașov, a avut loc Congresul Național Continuum – „Dragostea dintâi, dragostea întâi”. Evenimentul a adus împreună tineri și adulți din toată țara, cărora li s-au alăturat pastori, consilieri, oameni de afaceri și profesioniști din diverse domenii.

Ne-am bucurat de închinare autentică, de părtășie și de prieteni noi, de seminare valoroase și de discuții oneste; toate ne-au adus mai aproape de Dumnezeu, de noi înșine și unii de ceilalți și ne-au oferit instrumente utile pentru proiectul nostru de o viață întreagă: propria devenire.

Tema evenimentului, dragostea, cea care a generat și care susține tot ce există, dar și cea care rămâne atunci când toate celelalte pier, a fost abordată de invitați din diferite perspective. Dragostea întâi, pentru că găsim în noi nevoia fundamentală de a iubi și de a ne ști iubiți. Dragostea dintâi, pentru că este curată și entuziastă, puternică și transformatoare.

În seminarul său despre teoria stilurilor de atașament, pastorul Marius Andrei a argumentat că nu ne naștem știind să iubim, ci învățăm iubirea de la cei dintâi care ne-o oferă, și anume părinții noștri. Dinamica relației cu ei ne predispune la a căuta același tipar, familiar nouă, în relațiile din viața adultă; mai mult, ea ne poate modela înțelegerea despre Dumnezeu și raportarea la El. 

Despre dragostea dintâi pierdută odată cu Edenul, dar și despre soluția Celui ce este Dragostea Însăși ne-au vorbit la momentele devoționale în oglindă pastorii Gelu Poenariu și Ștefăniță Poenariu. Deformată și contaminată de egoism, dragostea este restaurată prin sacrificiul absolut, pentru că „nu este mai mare dragoste decât să-și dea cineva viața pentru prietenii săi” (Ioan 15:13).

Din postura de consilier creștin, Beniamin Zeiler ne-a prezentat rolul psihoterapiei în decriptarea convingerilor noastre despre sine și în schimbarea comportamentului prin corectarea gândurilor. Momentele de criză sunt inevitabile în parcursul nostru ca indivizi și în cadrul familiei, însă, odată depășit sentimentul pericolului, ni se descoperă oportunități ce se cer fructificate matur și responsabil.

Rareș Păroiu, medic rezident psihiatru, ne-a invitat să facem un pas înainte pe drumul solitar și adesea dureros al cunoașterii de sine. Deși ne creează disconfort, procesul introspecției restabilește raporturile corecte cu Dumnezeu și cu noi înșine, catalizează stabilirea unor legături profunde cu semenii și ne învață răbdarea, empatia și blândețea.

Intervențiile pastorului Felix Mușat au adus discuțiile în realitatea concretă, aflată departe de ideal, și ne-au convins că dragostea dintâi poate rămâne mereu proaspătă, dar numai prin alegere.

Iar de la Attila Peli, omul de afaceri de succes care a trăit și „smerit”, și „în belșug” (Filipeni 4:12), am înțeles că viața plină de însemnătate este aceea pusă la dispoziția celorlalți și că a trăi înseamnă, de fapt, să nu trăiești doar pentru tine. Experiența sa confirmă, astfel, reperul moral gravat în ființa noastră și exprimat acum mii de ani: „este mai ferice să dai” (Fapte 20:35).

În ultima zi s-au concentrat seminarele cu aplicabilitate practică. Mentorii au fost dispuși să ne împărtășească informații de specialitate la cel mai înalt nivel, ajutându-ne astfel să economisim timp. Mario Bompa a prezentat strategii de investiții, Octavia Cîrstea a discutat despre impactul emoțiilor asupra sănătății trupului, Răzvan Ioan a abordat rolul discernământului într-o societate bombardată de fake news, iar Beniamin Zeiler a subliniat importanța terapiei cognitiv-comportamentale pentru individ și pentru comunitate, fie ea și creștină.

Nu au lipsit nici activitățile în grupe mici, concursurile și campionatele sportive, jocurile de societate și poveștile cu prieteni vechi și noi.

Inițiat de bucuria de a fi împreună, „Continuum” este mai mult decât un concept, este o comunitate. De asemenea, este contextul în care toți avem libertatea și siguranța de a fi, pur și simplu, cine suntem, dar și climatul favorabil pentru a crește „în toate privințele, ca să ajungem la Cel ce este Capul, Hristos”. Din El, fiecare „își primește creșterea (...) și se zidește în dragoste.” (Efeseni 4:15)

Isabela Mihalcea