Studiul 12: Cel mai bun

Cântarea cântărilor compusă de Solomon - Cântarea Cântărilor 1,1

Oamenii au scris poezii și au compus cântece de dragoste din timpuri îndepărtate. Se spune că s-ar putea ca prima poezie de dragoste (deși nu sunt complet de acord, deoarece susțin Geneza 2) să fi fost scrisă de o preoteasă a zeiței Inanna iubitului ei, regele Shu-Sin, în epoca sumeriană a Mesopotamiei, în urmă cu aproximativ 4 000 de ani. Poezia spune așa:

Soțule, drag inimii mele,
Mare este frumusețea ta, dulce ca mierea,
Leule, drag inimii mele,
Mare este frumusețea ta, dulce ca mierea.

Ia te uită! Se pare că cineva i-a luat-o cu mult înainte lui Mariah Carey. Iar prima melodie de dragoste (de fapt, este prima melodie pentru care încă mai există partitura) este un imn hurian (nu, nu erau numiți așa pentru că strigau tot timpul „ura!”) închinat zeiței Nikkal din anul 3400 î.Hr. De atunci au fost scrise peste 100 de milioane de cântece de dragoste. De ce există atât de multe cântece de dragoste? E simplu, pentru că dragostea e importantă pentru noi. Ne pasă când ne bucurăm de ea și ne pasă atunci când nu ne bucurăm de ea. Este una dintre cele mai mari dorințe ale oricărei ființe umane: să își găsească jumătatea. În plus, iubirea este demnă să fie transformată în frumusețea cuvântului și a cântului. Chiar și cele mai triste melodii despre suferința din dragoste ne impresionează profund. Nu putem face nimic în acest sens! Am fost creați să iubim și să fim iubiți.

Cum ar trebui să alegem cel mai bun cântec de dragoste? Cine ar lua premiul cel mare la PMO (Premiile muzicale ale omenirii)? Taylor Swift? Ariana Grande? Stevie Wonder? Elvis Presley? Ioan al Crucii? Gaius Valerius Catullus? Chester Beatty? De fapt, niciunul dintre cei de mai sus. „PMO i se acordă lui... Solomon”. Solomon? Cel din Biblie? Exact, Solomon, cel din Biblie. Cântarea cântărilor a fost cântecul de dragoste prin excelență. Aceasta a inspirat numeroase romane, piese de teatru și filme, mai ales în secolul al XX-lea, când poveștile de dragoste erau la modă. În zilele noastre, conținutul său este pus la îndoială deoarece concepte precum exclusivitatea, fidelitatea, echivalența, liberul arbitru, dragostea trainică și căsătoria sunt subiectul unor dezbateri aprinse. „Neodragostea” e caracterizată mai mult de toleranță decât de respect, mai mult de echitate decât de complementaritate, mai mult de sexualitate decât de intimitate. Aceste schimbări ne împiedică să vedem gândurile mai profunde din Cântarea cântărilor. Trebuie să identificăm „codurile” potrivite pentru a descifra această carte frumoasă sau cel mai frumos cânt.

Poveste din cartierul de vest

În anul 1957, în Winter Garden Theater, a avut loc prima reprezentație de pe Broadway a musicalului Poveste din cartierul de vest [West Side Story]. Acesta este o adaptare a tragediei Romeo și Julieta a lui William Shakespeare (publicată în anul 1597!). Ca și în tragedia britanică, doi adolescenți din medii socio-economice diferite se îndrăgostesc. Tony (Romeo) luptă pentru dragostea lui Mary (Julieta) în ciuda familiilor Jet (Montague) și Shark (Capulete). Piesa a devenit atât de celebră, încât în multe țări este pusă în scenă chiar și în zilele noastre (în curând va apărea un nou film în regia lui Steven Spielberg).

Prin succesul său, putem vedea cum dragostea adevărată nu cunoaște limite de rasă, cultură sau statut. Oamenilor le place o astfel de dragoste care depășește orice obstacol – le place atât de mult încât succesul multor telenovele din zilele noastre are la bază eforturile unei persoane insignificante din punct de vedere social de a câștiga dragostea celor cu sânge albastru sau a altor oameni mai înstăriți. Oamenii își doresc o dragoste care îți „aduce” o persoană mai bună decât oricine altcineva.

Despre asta este vorba și în Cântarea cântărilor sau, așa cum am putea-o numi, Poveste din cartierul de est. Este o poveste orientală despre dragostea dintre un monarh chipeș (amintiți-vă că tatăl lui, David, era un blond bine-făcut și atrăgător) și o fată modestă de la țară. O poveste despre îndrăgostiți, cu prieteni adevărați, cu prieteni falși (la urma urmei, aceste fete încercau să îi fure iubitul sulamitei) și cu o mulțime de oameni care își dădeau cu părerea – nu pare a fi o poveste din zilele noastre? Această povestire era considerată a fi atât de fascinantă în timpul Vechiului Testament, încât era citită în timpul sărbătorii Paștelui, atunci când înflorea câmpul și se dezlănțuiau pasiunile tinerilor. Cartea era atât de respectată, încât a trecut dincolo de poves- tea reală și a devenit o paralelă a dragostei dintre Dumnezeu și poporul Său.

Prima dragoste

Știm deja că Solomon a avut o slăbiciune pentru femei, dar nu a fost întotdeauna așa. Înainte de a se implica în relații problematice, și el a trăit o primă dragoste spectaculoasă, iar aceasta a urmat modelul primului cuplu din această lume, Adam și Eva. Iată câteva caracteristici comune:

Două nume, aceeași rădăcină. Protagonistul Cântării cântărilor se numește Šelomoh (Solomon), iar iubita lui, Šelomit (Sulamita). Ambii termeni provin din cuvântul šalom, care, pe lângă pace, înseamnă și deplinătate, întreg. De ce vă amintește acest lucru? Desigur, de primul bărbat () și de prima femeie (Išah). Două nume, unul masculin și unul feminin, care provin din aceeași rădăcină. Să fie o coincidență? Nu cred.

Ați observat vreodată cum cuplurile tind să schimbe numele persoanei iubite – în special într-un cadru intim? În general, folosesc nume de alint. Unele sunt gustoase (Bombonică, Dulceață, Gălușcă), altele au de-a face cu natura (Raza mea de soare) și cu animale (Ursuleț, Tigruț, Pisicuță) sau, prefe- ratele mele, sunt inspirate de cultura pop (Barbie, Superman, Rambo). Le oferim un nume special persoanelor care sunt importante pentru noi.

Ați observat vreodată cum cuplurile tind să schimbe numele persoanei iubite - în special într-un cadru intim?

Din grădina Eden în grădinile Ierusalimului. Cartea folosește în mod constant imagini ale colinelor și ogoarelor. Frumusețea are de-a face cu animale, flori și fructe. Pentru noi pare ciudat, deoarece majoritatea trăim în orașe și nu mai știm decât despre gadget-uri și selfie-uri. Relația noastră cu legumele și fructele se limitează la vizita la raionul de fructe și legume din supermarket și, cel mult, la încercarea de a ne planta pe balcon niște roșii și salată verde. Limbajul Cântării cântărilor ne duce înapoi la frumusețea grădinii Edenului. Poate acesta este motivul pentru care numeroși evrei din vremea lui Isus au declarat că aceasta era cea mai importantă carte a Tanakh (Biblia ebraică).

Facem, în continuare, același lucru, în ciuda faptului că avem doar o conexiune sporadică cu natura. Iată, de exemplu, câ- teva fraze pe care le-am găsit pe Pinterest:

„Culorile sunt zâmbetele naturii.” - Leigh Hunt
„Adânc în rădăcinile lor, toate florile păstrează lumina.” - Theodore Roethke
„Când porți soarele în suflet, nu contează dacă afară plouă.” - Anonim

Sau acest poem al lui Clairel Estévez:

În sălbăticie
Du-mă într-un loc frumos
În care trăieşte natura –
În care încă mai respiră.
Să dansăm pe cântul greierilor
În timp ce întunericul descoperă
Strălucirea stelelor de deasupra

Este oare posibil ca, fără știrea noastră, să purtăm în noi dorul după Eden? Cred că, în profunzimea ființei noastre, suntem nostalgici după lumea pentru care am fost creați și după re- lațiile de dragoste care au început acolo.

Valorile din Geneza 2. Anumite principii pe care le regăsim în povestea lui Adam și a Evei apar în Cântarea cântărilor. De exemplu, complementaritatea primelor ființe umane are ca rezultat echivalența (ele nu sunt doar egale, ci au și aceleași oportunități). În Cântarea cântărilor nu contează de unde vii sau ce statut ai; ceea ce contează este ca cei doi să își poarte aceeași dragoste.

În primele trei capitole din Geneza găsim numeroase concepte care sunt dezvoltate mai apoi în diferite părți ale Bibliei. Multe dintre aceste concepte menționate înainte de apariția păcatului în lumea aceasta sunt principii atemporale. Cu alte cuvinte, ele fac parte din modul în care am fost creați, indiferent de starea noastră actuală. Dragostea din cuplu este unul dintre aceste principii. Cântarea cântărilor, ca și dorul nostru după o viață alături de o altă persoană, sunt dovezi ale acestui lucru.

Ți-ar plăcea să afli mai multe despre aceste principii? Nu te îngrijora, vom reveni la ele.

Fără îndoială, oricum ne spunem, existența unei ideologii cu rădăcini comune sau a unui proiect comun este importantă în dragoste. Dar ce putem spune despre principiile atemporale pe care ni le transmite Cuvântul lui Dumnezeu? Acestea nu sunt menite să ne încurce, ci să ne îndrume. Și, dacă e să spunem adevărul, funcționează.

Rugăciunea zilei

Doamne, îmi dau seama că am fost creat să iubesc și să fiu iubit. Ajută-mă să ofer o dragoste pură și din toată inima, așa cum mă iubești Tu.

ÎNTREBĂRI

1. Ce ți-a atras atenția în studiul de astăzi? De ce?

2. Ce așteptări ai cu privire la dragoste? Cum afectează cultura în mijlocul căreia trăiești modul în care vezi și înțelegi dragostea? Cu ce diferă perspectiva ta cu privire la dragoste de modul în care este percepută în cultura în mijlocul căreia trăiești?

3. „Suntem nostalgici după lumea pentru care am fost creați și după relațiile de dragoste care au început acolo.” Ești de acord? De ce ești sau nu ești de acord?

4. Ce crezi că vei obține în urma studierii Cântării cântărilor (vezi capitolul 1:1)?

APROFUNDEAZĂ

Citește Geneza 1:24-31 și Geneza 2. Ce înveți despre dragoste din aceste pasaje? Fă o listă cu valorile pe care le găsești în Geneza 2. Cum le aplici în relațiile tale?

Citește Patriarhi și profeți, cap. 2, „Creațiunea”.

Analizează structura cărții Cântarea cântărilor. Folosește comentarii și dicționare biblice, ia legătura cu pastorul sau întreabă instructorul.

Meditează: „Dumnezeu a fost Acela care a oficiat prima căsătorie. Astfel, această instituție Îl are ca întemeietor pe Creatorul universului” (Patriarhi și profeți, pag. 46).

Roagă-te: Invită-L pe Dumnezeu să fie alături de tine în acest studiu despre dragoste bazat pe Cântarea cântărilor. Spune-I sincer care sunt așteptările și dorințele tale cele mai profunde.

PROVOCARE

Solomon a fost un influencer. Cântarea cântărilor ne spune ce este dragostea adevărată.

Gândește-te la influencer-ul tău preferat (indiferent dacă este pe YouTube, pe Instagram, pe TikTok, pe Twitter, sau dacă este actor, scriitor sau cântăreț). Ce subiecte abordează de obicei? Ce valori transmite? Cât timp petreci urmărindu-l?

În această săptămână, te invităm să îl alegi pe Solomon (și pe Sulamita) din Cântarea cântărilor pentru a fi principalul influencer pe care îl urmărești. Ia notițe, subliniază, întreabă, meditează, analizează și lasă-te influențat de acest studiu. Scrie în fiecare zi câte o frază care ți-a plăcut din fiecare studiu și împărtășește-o pe rețelele sociale. Roagă-te ca acest mesaj să ajungă și la alți oameni care au nevoie de el.

ACTIVITĂȚI

ACTIVITATEA 1: CREEAZĂ-ȚI PROPRIUL STEAG

Materiale necesare: câte o coală de hârtie și câte un pix sau un creion pentru fiecare persoană

Descrierea activității:

Timp de câteva minute, fiecare participant își va crea propriul steag – ceva care să îl reprezinte cu adevărat. Pot fi folosire pictograme, desene, contururi... limita este doar imaginația lor.

După scurgerea timpului stabilit, fiecare participant le va arăta celorlalți steagul său și va explica de ce îl reprezintă. Încurajează participanții să facă remarci pozitive cu privire la steagurile celorlalți.

Pentru ca activitatea să se desfășoare mai ușor, poți, de asemenea, să împarți participanții în grupuri mai mici, în funcție de numărul total.

Aplicație

Dumnezeu este cea mai creativă Ființă din univers. Fiecare element din natură și fiecare ființă umană este concepută astfel încât să arate cât de minunat este Dumnezeu. Deși suntem diferiți, toți am fost creați după chipul lui Dumnezeu. Prin acțiunile noastre, noi toți putem reflecta dragostea Sa. Cu toate acestea, fiecare o vom face într-o manieră unică, datorită diferitelor daruri pe care El ni le-a oferit fiecăruia.

Roagă-te și mulțumește-I lui Dumnezeu pentru că ne-a creat unici și pentru darurile pe care ni le-a oferit fiecăruia.

ACTIVITATEA 2: SĂ CONSTRUIM UN „NOI”

Materiale necesare:

O coală de hârtie sau o copie tipărită a descrierii unui cuplu: Gabriel și Gabriela. Explică cine sunt, unde locuiesc, cu ce se ocupă, cum s-au întâlnit. Apoi, rupe coala de hârtie în multe bucățele.

O coală de hârtie și scotch.

Descrierea activității:

Dă fiecărui participant o bucățică din coala pe care este tipărită descrierea lui Gabriel și a Gabrielei. Fiecare participant ar trebui să încerce să reconstruiască singur povestea. Apoi, vorbind cu ceilalți și punând bucățile de hârtie la locul potrivit, ar trebui să reconstruiască povestea împreună.

Aplicație

Este nevoie de timp și efort pentru a cunoaște pe cineva. O relație sănătoasă presupune slujirea altruistă a celeilalte persoane. Atunci când punem la un loc părți din „tine” și din „mine”, creăm un „noi” care repetă tema bibică. Atunci când Îl includem și pe Dumnezeu în relația noastră, retrăim experiența lui Adam și a Evei ( și Išah) sau pe cea a lui Solomon și a iubitei lui (Šelomoh și Šelomit). Acesta ar trebui să fie scopul tuturor cuplurilor.

Investește timp în a cunoaște alți oameni; nu te opri la aparențe sau la „părțile” care îți plac. Doar așa vei putea construi relații mai trainice, bazate pe princiii biblice.

În grup, cereți-I lui Dumnezeu să vă ajute să vedeți dincolo de aparențe. Rugați-L să vă dea abilitatea de a-i vedea pe ceilalți așa cum ne vede El.