Studiul 6: Cel mai bun proiect

Eu sunt a iubitului meu și iubitul meu este al meu - Cântarea cântărilor 6:3

Amor! Amor! Amor! Amor!
Amoru-i un copil pribeag
Ce-n veci cu legi nu poţi să-l stăpâneşti.
De nu-ţi sunt dragă, tu mi-eşti drag
Şi de-mi eşti drag, să te fereşti!
De nu-ţi sunt dragă,
De nu-ţi sunt dragă, tu mi-eşti drag
Şi de-mi eşti drag,
Şi de-mi eşti drag, să te fereşti!

Carmen, o țigancă din Sevilla, cântă aceste versuri în cea mai celebră operă a lui Georges Bizet. De fapt, Bizet s-a stins din viață (în urma unui atac de cord la o vârstă tânără) fără a ști cât de faimoasă avea să devină opera sa (chiar și Paco Rabanne a folosit-o pentru a-și promova parfumul „Pure XS”!). Prin ea, el a introdus un nou stil muzical: verismul. Ce e cu el? Verismul este o modalitate de a vedea viața așa cum este, dintr-o perspectivă „realistă”, chiar pesimistă, totul fiind descris fără filtre.

Carmen prezintă o dragoste boemă, necontrolată, pasională. Această dragoste duce la un comportament tragic și dezechilibrat. I-am spune o dragoste „de scurtă durată”. Giovanni Verga, unul dintre principalii reprezentanți ai acestei mișcări, a definit idealurile acelor oameni pe care viața i-a pus la pământ ca fiind „idealuri de stridie”. Da, de stridie. Și se pare că știe el ceva, deoarece descrie oameni care, asemenea unei stridii:

Se izolează de lumea exterioară. Acceptă doar ceea ce îi interesează.

Nu aruncă răul din interior, ci se agață de el. Poate părea frumos, însă, asemenea unei perle, au un corp străin în viețile lor.

Prețuiesc prea mult conținutul sexual (stridiile sunt afrodisiacul par excellence).

Nu își iau timp să se gândească la ceea ce fac (amintește-ți că stridia are creierul mai mic decât ochii).

Dragostea de „stridie” poate fi foarte veristă, însă nu reflectă dragostea autentică. După cum a spus odată Solomon: „Da, mi-am pus inima în căutarea tuturor acestor lucruri, am cercetat toate aceste lucruri şi am văzut că cei neprihăniţi şi înţelepţi şi faptele lor sunt în mâna lui Dumnezeu: atât dragostea, cât şi ura. Oamenii nu ştiu nimic mai dinainte; totul este înaintea lor în viitor” (Eclesiastul 9:1). Avem nevoie de cineva care să ne conducă în dragoste. Și dacă tot vorbim despre creaturi marine, voi folosi ca exemplu buretele de mare. Realitatea dragostei este trăită de oameni care funcționează asemenea unui burete:

Sunt deschiși față de lumea exterioară, însă filtrează ceea ce este benefic de ceea ce nu este.

Știu cum să adapteze dragostea circumstanțelor în care se găsesc. Dragostea lor este dinamică și contextualizată.

Au funcție de curățare. Știu cum să rezolve problemele și nu țin ranchiună.

Își fac partea pentru a se asigura că relațiile lor sunt echilibrate și de durată (bureții pot trăi sute de ani).

Aceștia o scot la capăt. Dragostea de tip „burete” este rezistentă și nu renunță atunci când situația devine dificilă.

Am putea spune că dragostea este „de lungă durată”. Și Cântarea cântărilor este una dintre cărțile Bibliei care recomandă o asemenea dragoste, un proiect de durată. Convinge-te:

Dragostea pe care și-o poartă Solomon și Sulamita nu este nici restrictivă, nici posesivă, nici copilărească. Legătura dragostei lor este atât de reală încât pot să păstreze legătura cu lumea și să manifeste generozitate.

Amândoi manifestă interes pentru ceea ce îl face pe celălalt unic. Îți amintești cum a vorbit Sulamita despre pielea ei închisă la culoare ca urmare a faptului că lucra pe câmp și, cu toate acestea, a transformat-o în ceva pozitiv? Nu vorbim despre dragoste platonică sau falsă, nici despre o dragoste răzbunătoare care se concentrează doar asupra aspectelor negative. Înțelegerea reciprocă și creativitatea sunt ingrediente esențiale ale relației lor.

Problemele apar (gelozie, îndoieli, nesiguranță) și sunt rezolvate. Relația este păstrată „curată” prin onestitate și asertivitate. Când sunteți acoperiți de umbre, ieșiți la lumină. Când vă confruntați cu obstacole, depășiți-le împreună.

Acesta este motivul pentru care dragostea Bibliei este promovată folosindu-se melodii care trec de ceea ce este pur senzual („Pure XXL”, de J.C. Rabbi).

„Realitatea dragostei este trăită de oameni care funcționează asemenea unui burete."

Isus versus SpongeBob

Probabil că cineva se gândește acum: „Dar sunt numeroase relații între creștini care nu funcționează.” Și ai dreptate, iar statisticile confirmă această afirmație (of... verism, verism, verism...). Nu putem fi atât de simpliști încât să gândim: „Dacă mă căsătoresc cu un băiat/ o fată care are aceeași religie”, totul va fi bine. Ar fi adevărat doar într-o relație din desene animate, precum povestea de dragoste a lui SpongeBob. Atâta timp cât trăim într-o lume căzută, dragostea nu va fi scutită de compli- cații. Secretul nu este o formulă magică, ci o relație sănătoasă în compania lui Dumnezeu.

Isus a folosit o parte importantă a mesajului Său pentru a ne spune că dragostea nu este teoretică, ci trebuie trăită; ea nu înseamnă să predici, ci că trăiești, în primul rând, cu Dumnezeu, iar apoi cu toți ceilalți (Marcu 12:28-34). Iar în grupul „celorlalți” există și oameni de care nu ne place, oameni pe care nu îi înțelegem, oameni cu care nu suntem obișnuiți. Dacă iubim ca Isus vom putea să ne iubim dușmanii et al (adversari, oponenți, un vecin sau un cumnat enervant etc.) într-o manieră incluzivă. Vom putea să iubim fără a discrimina; vom putea să ieșim din zona noastră (mintală sau socială) de confort pentru a fi mai deschiși în raport cu ceilalți; vom putea să iubim fără teamă; vom putea să ne eliberăm și să îi eliberăm pe alții de vinovăție; vom putea să facem din acordarea unei a doua șanse cel mai natural mod de a acționa. În cele din urmă, vom putea să iubim cu devotament, cu o dragoste care îl caută pe cel pierdut și nu se teme să se predea. Isus a iubit astfel. El S-a sacrificat pe Sine pentru tine înainte ca tu să Îl iubești. Dragostea lui este astfel – El îi iubește pe ceilalți ca și când ei L-ar iubi deja (deși nu se întâmplă astfel).

Un proiect pe viață – chiar veșnică

Dragostea lui Isus este explicată de Pavel – gândindu-se la noi – în 1 Corinteni 13. Pavel vorbește despre dragoste folosind opt sinonime și opt antonime. Deoarece ne concentrăm asupra aspectelor pozitive, hai să ne concentrăm asupra sinonimelor:

Răbdare. uvântul folosit în original are o frumusețe aparte. El descrie calmul unei persoane care iubește și într-un mediu toxic și dăunător. Dragostea vrea ca cel iubit să devină mai bun, așa că așteaptă cu răbdare. Nu așteaptă pentru că este incapabilă sau neglijentă, ci pentru că timpul este de partea sa.

Bunătatea. Aceasta este fața activă a răbdării. Dragostea nu numai așteaptă, ci și acționează. Este calmă, blândă și sensibilă. Sunt sigur că, atunci când a scris acest cuvânt, Pavel se gândea la Isus. Dragostea este plină de bunătate pentru că universul a fost creat în armonie, frumusețe și o binecuvântare infinită.

„El S-a sacrificat pe Sine pentru tine înainte ca tu să Îl iubești. Dragostea lui este astfel – El îi iubește pe ceilalți ca și când ei L-ar iubi deja (deși nu se întâmplă astfel)."

Adevărul. Adevărul nu este o simplă colecție de teorii corecte. Bucuria de adevăr descoperă o atitudine, iar acesta este motivul pentru care este atât de importantă. Ea arată faptul că persoana a ales calea înțelegerii, nu pe cea a îndoielii, calea creșterii, nu pe cea a apatiei, calea căutării certitudinii, nu a confuziei.

Acoperă totul. Pavel se exprimă foarte plastic aici, iar rădăcina cuvântului din original înseamnă „a pune un acoperiș de paie”. Uneori, în situații ostile, o nenorocire nu vine niciodată singură. Dragostea rezolvă situația acoperindu-l pe celălalt. Nu scuză, însă iartă greșelile și lipsurile celuilalt și vede în el potențialul de a crește și știe, astfel, când e mai bine să tacă.

Crede. Pavel ne spune clar și răspicat să nu fim neîncrezători. Nu ar trebui să trăim gândindu-ne că cineva ne va răni sau ne va dezamăgi. Să avem încredere în ceilalți din principiu. Această atitudine este un dar oferit de Dumnezeu.

Speră. Pavel insistă asupra speranței în ceva mai bun. În calitate de creștini, știm că salvarea este la orizont și că ce e mai bun urmează să vină, iar necazul este trecător.

Îndură. Atunci când este îngrijită într-o relație caracterizată de devotament pe termen lung, dragostea îndură totul. Unii se supun deoarece nu au înțeles corect iubirea sau pentru că nu înțeleg că nu e sănătos să fii umilit. Cuvântul folosit de Pavel merge dincolo de aceasta. El îndură totul deoarece rămâne o ființă iubitoare care nu renunță la ceea ce îl definește și nu se predă în fața adversităților.

Eternă. Iubirea „nu își pierde vlaga” și nu va pieri niciodată. Ce ușurare! Aceasta este cea mai bună veste auzită vreodată. Dragostea nu este un chilipir și nu își pierde valoarea, ci este întotdeauna în creștere. Dragostea este cea mai profitabilă investiție din istorie deoarece întotdeauna va returna profit, căci are o valoare permanentă. Dragostea este un proiect pe viață.

„Dacă nu mă iubeşti, te iubesc: Iar dacă te iubesc, Dacă te iubesc, tu iubești."

Apropo, dragostea pe care ne-o oferă Isus, care este la o distanță de ani-lumină de orice verism negativ, poate fi rezumată în versurile care urmează:

Dragoste! Dragoste! Dragoste!
Dragostea e un copil sincer
care întotdeauna spune adevărul.

Dacă nu mă iubeşti, te iubesc.
Şi dacă te iubesc, tu iubeşti.
Dacă nu mă iubeşti,
Dacă nu mă iubeşti, te iubesc: Iar dacă te iubesc,

Dacă te iubesc, tu iubeşti.

Rugăciunea zilei

Doamne, vreau ca dragostea mea să semene mai mult cu buretele de mare și mai puțin cu o stridie. Vreau ca viața mea să fie stropită cu esența dragostei lui Isus. Fă ca 1 Corinteni 13 să devină realitate în viața mea.

ÎNTREBĂRI

1. Ce ți-a atras atenția în studiul de astăzi? De ce?

2. Care sunt semnele dragostei adevărate? Ce decizii trebuie să iei sau ce schimbări trebuie să faci pentru a iubi cu adevărat?

3. În lumina celor învățate astăzi, cum ai aborda relațiile în general? Dar o relație de curtenie sau căsătorie?

4. Ar trebui să te căsătorești pentru simplul motiv că „ești îndrăgostit”? Ce s-ar putea dovedi problematic în această abordare? Cum poți găsi un bun partener de căsătorie?

5. Citește următoarele fraze și discută-le în cadrul grupului:

„O căsnicie bună nu o găsești, ci o faci.”
„O alegere înțeleaptă în ceea ce privește căsătoria începe prin a acorda importanța care li se cuvine unor probleme semnificative – o misiune comună și trăsături de caracter care vor duce la binecuvântarea sau la chinul tău pentru următorii 50 sau 60 de ani – mai degrabă decât atracției sexuale sau intensității romanti- ce care se vor estompa în câteva luni.”
„Dumnezeu – nu statutul marital – îți definește viața.”
„De ce-ul greșit te va conduce la cine-le greșit.”
„Căsătoria nu face să dispară golul, ci îl expune; căsătorește-te cu o persoană profundă.”

APROFUNDEAZĂ

Citește Cântarea cântărilor 4:1-5:1. Ce este descis aici? (Pont: caută cuvântul folosit în mod repetat de Solomon pentru a se referi la iubita lui.)

Studiază pentru a vedea unde se încadrează pasajul din Cân- tarea cântărilor 4:16-5:1 în structura întregii cărți. Ce îți spune acest lucru despre importanța lui? Aceste versete atrag atenția pentru că sunt situate în centrul structural al cărții.
Potrivit lui Richard M. Davidson, vocea de la finalul versetului 1 din Cântarea cântărilor 5 ar putea fi vocea lui Dumnezeu Însuși, care binecuvântează căsătoria, așa cum a făcut în grădina Eden.

Citește din nou frazele de la întrebarea numărul 5. Scrie într-un caiet sau pe telefon reacția ta la fiecare dintre ele. Cum se aplică acestea realității tale?

Meditează: „Căsătoria nu se rezumă la a găsi persoana potrivită pentru o căsătorie reușită. Ea înseamnă și să devii o persoană mai bună, iar orice persoană cu care te căsătorești te poate ajuta să o faci” (The Sacred Search, pag. 219, în orig.).

Meditează: Te-ai gândit vreodată că uneori petrecem mai mult timp studiind cele mai noi modele de telefoane sau accesorii decât studiind cum să ne alegem înțelept viitorul soț? Nu te lăsa influențat de emoții superficiale ale tipului de persoană „stridie”. Informează-te în mod intenționat. De exemplu:
Vizionează această serie de prezentări pe tema dragostei și a căsătoriei înregistrată la biserica adventistă Storyline (al cărei pastor este Ty Gibson): http://bit.ly/loveandmarriageStoryline
Citește o carte (singur sau împreună cu partenerul) despre cum să iei decizii înțelepte în dragoste precum De ce vrei să te căsătorești?, de Gary Thomas.

Roagă-te: Pentru a alege persoana cu care să începi o relație, iar mai apoi să te căsătorești, ai nevoie de înțelepciune. Include-L pe Dumnezeu în căutarea ta. Cere-I să te conducă și să îți dea înțelepciune pentru a lua decizia potrivită.

PROVOCARE

Subiectul de astăzi ne provoacă să analizăm calitatea dragostei noastre. Provocarea de astăzi are două părți:

1. Gândește-te la ceea ce poți face pentru a fi un prieten/ o prietenă, un iubit/ o iubită, un soț/ o soție mai bun(ă). Fii specific. Nu este atât de mult vorba despre a găsi un prieten/ o prietenă/ un iubit/ o iubită/ un soț bun/ o soție bună, cât despre a fi unul. Care sunt lucrurile concrete pe care trebuie să le schimbi? Notează-le și lucrează la ele până când, prin harul lui Dumnezeu, te dezvolți în fiecare dintre aspectele menționate. S-ar putea să trebuiască să apelezi la ajutor pentru a-ți atinge obiectivele.

2. Gândește-te la așteptările tale. Ai prieten/ prietenă? Ți-ar plăcea să ai? Cu ce scop? Pentru a te simți bine? Pentru a te căsători (la timp)? Vrei să cultivi o relație în care Dumnezeu este în centru? Acum gândește-te la caracteristicile pe care trebuie să le aibă cealaltă persoană pentru a se potrivi așteptărilor tale (de exemplu, veau să găsesc o persoană modestă și iertătoare, pe cineva care rezolvă conflictele într-un mod sănătos, pe cineva care știe să comunice, pe cineva care se roagă...). S-ar putea să îți fie foarte util să citești o carte despre relații, căsătorie etc. Profită de înțelepciunea pe care atât de mulți oameni au împărtășit-o deja lumii!

ACTIVITATEA 1: DACĂ TE-AI GÂNDI CĂSNICIE CA FIIND...

Descrierea activității

Dacă te-ai gândi la căsnicie ca fiind un oraș, ce oraș ar fi? Nu contează că nu ești căsătorit: gândește-te care ar fi caracteristicile ei. Explică și împărtășește-ți ideile cu întregul grup

Dacă ar fi un animal, un cântec, un fel de mâncare... ce ar fi și de ce?

ACTIVITATEA 2: LEGĂTURA TREBUIE PROTEJATĂ, NU FĂCUTĂ SĂ CEDEZE

Materiale necesare: scotch.

Descrierea activității

Caută doi voluntari și spune-le să își alăture degetele arătătoare. Lipește-le cu scotch, după care îndepărtează scot- ch-ul și lipește-l din nou după ce l-ai înlocuit pe unul dintre voluntari (cu o altă persoană).

Mai puteți folosi banda de scotch?

Repetați acțiunea de a lipi și dezlipi scotch-ul cu voluntari diferiți.

Mai lipește?

Aplicație

Ce putem învăța cu privire la relații din această activitate? Petrece timp în rugăciune și vorbește-I lui Dumnezeu despre calitatea relațiilor tale și despre faptul că ai vrea ca El să fie prezent în fiecare dintre ele.

ACTIVITATEA 3: COMUNICAREA ESTE ESENȚIALĂ

Descrierea activității

Dacă există un cuplu în grup, cereți-le celor doi să se ridice și să stea în direcții opuse ale sălii, la o distanță de 5 metri unul de celălalt./span>

Cereți-le celorlalți participanți să se așeze între cei doi și să vorbească tare. Între timp, cereți-i unuia dintre membrii cuplului să încerce să îi transmită o frază celuilalt.

Aplicație

A fost simplu? Cât de importantă este comunicarea? Este esențial să crezi spațiu în care să vă întâlniți doar voi, departe de zgomot și întreruperi.

ACTIVITATEA 4: INTERVIEVEAZĂ PARTENERI DIN CĂSNICII DE DURATĂ

Materiale necesare: pix și hârtie.

Descrierea activității

Fă o listă a celor mai trainice căsnicii din biserica ta.

Alege două astfel de cupluri și cere-le să îți ofere un interviu.

Întreabă-i despre experiența lor, ascultă-le sfatul și ia notițe!

La finalul interviului, rugați-vă împreună. Cere-le să se roage pentru tine și pentru dragostea ta.