Studiul 4: Puritate absolută

În regiunea mediteraneană, serile au un farmec aparte. Lumina devine aurie, iar umbrele, lungi și calme, te îmbie la meditație. În timpul verii, căldura persistentă își cedează ușor locul brizei serii. Timpul dedicat muncii își pierde semnificația, iar locul lui este luat de timpul petrecut cu familia, cu prietenii sau cu partenerul. Încă din cursul după-amiezii se așteaptă cu nerăbdare apusul sau conversațiile despre realitățile divine și umane.

Mi-i imaginez pe Solomon și pe Sulamita așezați pe stâncă și urmărind apusul soarelui în spatele colinelor. Solomon îi spune calm iubitei lui că dincolo de acei munți ușor scăldați de soare se întinde marea. El îi vorbește despre planurile lui de a construi un templu pentru Dumnezeu, iar ea îl privește captivată de ochii lui și își face curaj să întrebe despre obiceiurile acelor oameni, despre cum se îmbracă... „Sunt frumoase femeile din acel popor?”

Preaiubitul
meu este al meu
și eu sunt a lui
Până la răcoarea zilei
și până la lungirea
umbrelor, întoarce-te! - Cântarea Cântărilor 2:16-17

Solomon zâmbește și îi răspunde iubitor:

„Sunt frumoase, dar nu atât de frumoase ca tine. Tu eşti unică.”
„Le spui asta tuturor”,
îi reproşează Sulamita.
„Ştii că nu este adevărat. Am ochi doar pentru tine, porumbiţa mea. Eşti frumoasă, iar vocea ta este atât de dulce...”
„Iar începi...”
„Iar încep?!”
„Fii sincer. Suntem făcuţi unul pentru celălalt?”
întreabă ea cu îndrăzneală.
„Suntem făcuţi unul pentru celălalt”, răspunde Solomon cu o certitudine absolută.

Bănuiesc că, în acel moment de iubire pură și sinceră, mâinile lor s-au atins, iar o explozie electrizantă de emoții le-a invadat sufletele. Atunci când nu te lași pradă incertitudinilor neîncrederii, este mult mai ușor să te bucuri de briză și de umbrele lungi ale serii.

Solomon versus Mozart?

Opera lui Solomon vorbește despre puritate, spre deosebire de opera lui Mozart, Don Giovanni.

Pe 29 octombrie 1787 a avut loc premiera operei Don Giovanni, compusă de Wolfgang Amadeus Mozart. Aceasta este despre Don Juan, prototipul seducătorului, cunoscut pentru nerespectarea normelor moralei și fidelității în relațiile sale amoroase. Don Giovanni este descris prin numeroase adjective (libertin, arogant, promiscuu, indecent) care au devenit o referință pentru mulți oameni. În societatea noastră, se pare că a fi numit un „Don Juan” sau un „Casanova” (apropo, Giacomo Casanova a fost în audiență la premiera din Praga a operei) este considerat a fi un compliment. Valoarea multora se măsoară prin numărul lor de cuceriri, iar a fi un prădător emoțional este chiar de dorit.

Însă acest lucru este contrar mesajului Bibliei. În Cuvântul lui Dumnezeu, iubiții sunt descriși folosindu-se alte adjective (precum puritatea, inocența, integritatea, loialitatea, decența). Acestea sunt atât de interesante și ingrediente atât de bune pentru relații sănătoase încât merită să vorbim despre ele.Așadar ne vom concentra asupra lor din cinci perspective:

Al meu versus al nostru. Există un timp potrivit pentru a ne gândi doar la noi înșine și un timp potrivit pentru a include persoana pe care o iubim. În copilărie este normal să ne gândim doar la noi înșine. Pe măsură ce creștem, învățăm că există spații pe care trebuie să le împărțim și gânduri pe care trebuie să le înțelegem. Trecem de la un stadiu în care ne gândim numai la noi înșine la unul în care ne bucurăm de relațiile cu ceilalți. Don Giovanni nu a trecut de primul stadiu. El trăiește în tirania propriului ego. Cântarea cântărilor prezintă o relație în care totul se împarte (observă, de exemplu, modul în care este folosită forma de plural a persoanei I pe parcursul cărții: 1:16-17; 2:9, 12, 15; 7:13). Într-o relație sănătoasă, „ceea ce este al nostru” reprezintă fundamentul.

Tulbure versus transparent. Relațiile personale sunt asemenea apei. Dacă este transparentă, știm că o putem bea; dacă este tulbure, ne gândim de două ori înainte de a o bea. Don Giovanni apelează la artificii și înșelăciune în încercările sale de a seduce. Acest mod inconsistent de a acționa îl va conduce la un eșec existențial. Cântarea cântărilor se remarcă prin claritatea ei. Este atât de clară încât uneori ni se pare că depășește limita (amintește-ți de studiul nostru despre sexualitate). De ce? Pentru că inocența reprezintă abordarea potrivită. Atunci când textul biblic spune că Sulamita are ochi de porumbiță (1:15), vorbește despre acea inocență și acel mod sănătos de a vedea lucrurile. Face aluzie la grădina Edenului, acolo unde Adam și Eva umblau goi, însă nu se simțeau goi. O relație de dragoste sănătoasă revine întotdeauna în Eden, atunci când nu exista păcat. Și acolo descoperim adevărata natură a relațiilor de dragoste. Acolo, puritatea era norma. Și, în viitor, pe Noul Pământ, lucrurile vor fi din nou așa. Nu ar trebui să începem să exersăm pentru un moment pe care îl așteptăm atât de mult?

Murdar versus curat. Probabil ai citit ultimul paragraf, iar acum ești trist pentru că, oricare ar fi motivul, te simți tulbure din cauza modului inconsistent de a acționa. Dacă ești în această situație, ești acolo unde trebuie. Biblia nu prezintă o listă de sfinți desăvârșiți. Din contră, ea prezintă exemple de numeroase vieți „murdare”. Spre deosebire de emisiunile de divertisment de tip reality show, care prosperă datorită mizeriilor, Biblia ne invită să trecem printr-un proces de curățare. În acest context, aș vrea să îți împărtășesc Psamul 73. În acest cântec, Asaf crede că niciodată nu mai poate fi curat (Psalmii 73:13), însă ajunge la concluzia că la Dumnezeu lucrurile nu funcționează așa: „Cât pentru mine, fericirea mea este să mă apropii de Dumnezeu: pe Domnul, Dumnezeu, Îl fac locul meu de adăpost, ca să povestesc toate lucrările Tale” (73:28). Chiar dacă viața ta a fost cea a unui „4x4”, Dumnezeu îți dă ocazia de a trăi „1x1” (tu și El, iar apoi tu și jumătatea ta”).

Relaţiile personale sunt asemenea apei. Dacă este transparentă, știm că o putem bea; dacă este tulbure, ne gândim de două ori înainte de a o bea.

Vulgar versus elegant. Într-o perioadă, datorită influenței iubirii platonice, romantismul a promovat maniere curtenitoare (eu le-aș numi siropoase). În zilele noastre, din cauza influenței dragostei de consum, vulgarul a dat lovitura. Ceea ce ar trebui să fie intim a fost arătat „gol goluț” (Știu că ar trebui să mă gândesc bine la cuvântul pe care îl aleg, dar exact asta vinde pornografia: goliciune). Don Giovanni a devenit păpu- șarul-șef, iar acum vulgaritatea reprezintă noua normalitate. Însă Cântarea cântărilor ne invită să fim eleganți. Atunci când Solomon i se adresează Sulamitei, îi spune că modul în care vorbește face ca ceea ce spune să fie dulce ca mierea (4:11). În delicatețea și modestia ei, ea se compară cu șofranul (sau un trandafir din Saron, 2:11) și cu un crin – o floare simplă, dar frumoasă. Stridența nu este necesară, deoarece ea înfrumusețează totul prin simplitatea ei. Având în vedere această perspectivă, te încurajez să te alături Revoluției Elegantia (nu încurajez o luptă de clasă, ci mai degrabă te încurajez să ai mai multă clasă). Gata cu vulgaritatea!

Întuneric versus lumină. Mulți tineri se joacă cu dragostea de parcă ar juca piñata cu ochii închiși și țintind în întuneric. Uneori au succes, iar alteori eșuează. Este normal ca Don Giovanni să trăiască în întunericul sentimentelor lui pentru că a decis să locuiască în ape tulburi. Însă noi nu suntem Don Giovanni. Noi avem Lumina și trebuie să fim lumină. Nu putem trăi în permenență în confuzie sau subiectivism, deoarece avem acces la Lumină. Cântarea cântărilor 8:6 menționează o flacără foarte puternică numită „o flacără a Domnului”. Dragostea adevărată strălucește și se încălzește, deoarece Dumnezeu este sursa flăcării ei. Nu ar fi logic să avem acces la această înțelepciune și să o ignorăm. Pur și simplu trebuie să apeși pe „comutatorul” care este Isus și vei vedea totul într-o altă lumină.

Scor final:

Echipa Don Giovanni = 0
Echipa Cântarea cântărilor = 5.

Dragostea adevărată strălucește și se încălzește, deoarece Dumnezeu este sursa flăcării ei.

Eu știu din ce echipă fac parte. De ce? Încă nu îți e clar? Pentru că prefer o dragoste care mă eliberează de Eu și îmi permite să mă bucur de libertatea lui tu. Pentru că m-am săturat de lucruri pe care nu le văd și în conformitate cu care nu vreau să trăiesc. Pentru că vreau să simt liniștea sufletească care este urmarea sincerității. Pentru că m-am săturat să simt rana vinovăției și vreau să mă uit la partenerul meu fiind cât mai relaxat și cât mai curat. Pentru că m-am săturat de vulgaritate și știu că am fost creat pentru relații de calitate. Pentru că m-am săturat să mă împiedic, pentru că vreau să știu unde mă aflu și ce aduc într-o relație astfel încât să fie sănătoasă (și sper că și răscum- părătoare). Nimic nu o poate întrece. Vreau să trăiesc – oricât de siropos ar suna – din dragoste pură. Nici măcar nu îndrăzni să eziți: trăiește din dragoste pură. Și voi merge chiar mai departe: Ce ar fi să o tatuăm pe inima noastră și pe brațul nostru? (Cântarea cântărilor 8:6).

PS: Tatuajul de pe braț e o glumă, dar pe inimă trebuie să îl facem cât de curând posibil. Mi te alături?

Rugăciunea zilei

Doamne, adesea, mesajele primite din par- tea soietății sunt atât de diferite de idealu- rile Tale cu privire la mine. Sper că mă vei ajuta ca fiecare relație pe care o am să fie caracterizată de puritate, deoarece îmi do- resc relații de calitate.

ÎNTREBĂRI

1. Ce ți-a atras atenția în studiul de astăzi? De ce?

2. Víctor vorbește despre cinci perspective pe care să le luăm în considerare atunci când ne dorim cea mai pură dragoste: ceea ce sugerează societatea versus ceea ce recomandă Biblia. Ce părere ai despre fiecare dintre propunerile lui?

Al meu versus al nostru.
Tulbure versus transparent.
Murdar versus curat.
Vulgar versus elegant.
Întuneric versus lumină.

3. „Știu că am fost creat pentru relații de calitate.” Cum ai defini o relație de calitate? Cum influențează acest lucru modul în care relaționezi cu alte persoane?

4. Víctor sugerează că ar trebui să vedem relațiile prin ochii purității. Ce spune 1 Timotei 5:1-2 despre mo- dul în care ar trebui să ne raportăm unii la alții?

APROFUNDEAZĂ

Citește Cântarea cântărilor 2:8-3:5 de mai multe ori. Subliniază tot ce îți atrage atenția.
- Observați ceva care se repetă? Unde și ce?
- Cântarea cântărilor 2:11-13 vorbește despre schimbarea sezoanelor. Poți face o paralelă între această schimbare a sezoanelor și diferitele faze ale unei relații de prietenie/ dragoste/ căsătorie?
- Studiază: Ce ar putea reprezenta vulpile din Cântarea cântărilor 2:15? Dar viile?
- Solomon și Sulamita simt o dorință puternică de a se găsi unul pe celălalt (3:1-2), deși și ei știu că trebuie să aștepte momentul potrivit (2:7; 3:5; 8:4). Crezi că atracția sexuală față de partener/ prieten(ă) este un lucru bun? De ce da sau nu? Ce spune Cântarea cântărilor despre cum să faci față acestei atracții sexuale?

Citește Cântarea cântărilor 3:1-5. Acesta este primul vis pe care îl găsim în Cântarea cântărilor.
- Ce efecte produce repetiția din versetele 1 și 2? Cum se destinde tensiunea creată de acestea?
- Concentrează-te asupra textului din Cântarea cântărilor 3:4. Sulamita visează la momentul consumării căsătoriei cu iubitul ei sau încearcă să o protejeze până în ziua nunții (vezi versetele 1:4; 3:5; 8:2)?

Citește Ioan 8:1-11. Poate nu ai fost întotdeauna la înălțimea idealului lui Dumnezeu. Ce te învață întâlnirea dintre Isus și femeia de la fântână despre iertare, har și o a doua șansă?

Roagă-te: Deschide-ți inima în fața lui Dumnezeu și vorbește-i despre relațiile tale (prietenie/ dragoste/ căsătorie). Cere-I înțelepciune pentru a trăi cu adevărat relații de calitate. Invită Duhul Sfânt să te ajute să vezi clar ceea ce trebuie să schimbi sau să îmbunătățești.

PROVOCARE

Fă o listă cu cele cinci perspective (versus) prezentate de Víctor în text. Le poți transpune într-un desen sau prin intermediul caligrafiei. Important este să îți iei timp pentru a analiza modul în care relațiile tale reflectă – sau nu – principiile împărtășite de Solomon în Cântarea cântărilor. Notează în dreptul fiecăreia dacă faci parte din echipa lui Solomon sau din echipa lui Don Giovanni.

Acum gândește-te la momente specifice în care, în relațiile tale, nu ai trăit principiile Cântării cântărilor. Ce poți face pentru a implementa aceste principii? Gândește-te la exemple concrete și stabilește-ți câteva ținte pe care să le atingi în următoarele 72 de ore. Care este următorul pas? Roagă-te și cere-I lui Dumnezeu să te ajute să schimbi toate elementele care te fac să semeni cu Don Giovanni și să devii membru al echipei lui Solomon.

ACTIVITĂȚI

ACTIVITATEA 1: FILTRUL DE APĂ

Materiale necesare:

1. o sticlă transparentă de plastic, cu capac;
2. un pahar de pământ;
3. un pahar de nisip/ pietriș;
4. un pahar de pietricele/ pietre;
5. un cuțit;
6. vată sau o pânză de bumbac; 7. cărbune activ (opțional).

Descrierea activității

Apa subterană este filtrată în mod natural atunci când trece prin diferitele straturi ale scoarței terestre: sol, roci, pietriș și nisip. Pe măsură ce apa trece prin aceste straturi, impuritățile pe care le conține sunt filtrate, iar ea devine mai pură.

Pentru această activitate vom realiza manual un filtru de apă, folosind o sticlă transparentă de plastic și câteva materiale:

1. Fă o gaură în capac și înfiletează-l.
2. Taie fundul sticlei, la o înălțime de aproximativ 2 cm.
3. Poziționează sticla cu capul în jos și introdu în straturi următoarele materiale în această ordine: vată sau pânza de bumbac, cărbune activ, nisip, pământ, pietriș/ pietre.
4. Toarnă apă cu impurități deasupra stratului de sus și urmă- rește procesul de filtrare pe măsură ce trece prin diferitele straturi, până când devine mai pură.

Aplicație

În viață, trecem adesea prin situații care ne fac să ne simțim ca atunci când avem „o pietricică în pantof”. Partea bună a acestor situații este faptul că ne pot ajuta să creștem și să lăsăm în urmă ceea ce este dăunător.

Ia-ți timp pentru a medita împreună cu Dumnezeu. Vorbește cu El despre ceea ce experimentezi în prezent în relația ta de prietenie/ dragoste/ căsătorie. Cere-I să îți arate cum te poate ajuta fiecare dintre aceste relații să îți „purifici” caracterul.

ACTIVITATEA 2: REAL FOOD

Pentru activitatea 2, folosește link-ul următor: https://bit.ly/MagnaOperaDownloads