Studiul 7: Cele mai bune cuvinte și iar cuvinte

EȘTI FRUMOASĂ DE TOT, IUBITO, ȘI N-AI NICIUN CUSUR. - Cântarea Cântărilor 4:7

Conferință de presă susținută la Hotelul Regele David din Ierusalim. Sunt intervievați Solomon și Sulamita, cei care au primit premiul pentru cel mai bun cuplu din ultimii 3000 de ani.

MODERATOR: Bună dimineața! Vă mulțumesc foarte mult pentru că sunteți cu noi astăzi și pentru că ați ajuns exact la timp. Avem ocazia de a petrece câteva minute în compania celor care au primit recent premiul pentru cel mai bun cuplu. Vorbim chiar cu Solomon și cu Sulamita. Bine ați venit la această conferință de presă care are loc la Hotelul Regele David din Ierusalim! Pentru început, cum vă simțiți după primirea acestui premiu?

SOLOMON: Vrei să începi tu?

SULAMITA: Desigur. Adevărul este că sunt surprinsă. Au fost nominalizate atât de multe cupluri încât îmi îmaginam că nu urma să fim noi norocoșii aleși. Desigur, sunt foarte încântată de rezultat!

SOLOMON: Mă uit la soția mea și îmi amintesc că se spune că „O femeie plăcută capătă cinste” (Proverbele 11:16). Meritul nu este al meu, ci al ei. Sunt fericit pentru că ea este fericită.

SULAMITA: Știți cât de mult îi place lui Solo să adune proverbe. Când călătorim, tot timpul notează zicale.

MODERATOR: Tocmai v-ați referit la pasiunea lui Solomon pentru proverbe. Este și un scriitor de succes. Cum v-a influențat Cântarea cântărilor relația?

SULAMITA: Îmi place să cred că este rezultatul unei munci de echipă. Am crezut că povestea noastră merita să fie spusă. Am început să lucrăm cu scribul curții, însă ni se părea că nu sună natural. Până la urmă, Solo a reușit să își facă timp și să o scrie pe toată odată. Am recitit-o de câteva ori și adevărul este că ne-a plăcut ce a ieșit.

MODERATOR: De ce? De ce v-a plăcut atât de mult?

UNII OAMENI SE FERESC SĂ ÎȘI EXPRIME EMOȚIILE; ACEȘTIA GREȘESC. ÎMI PLACE SĂ ÎI SPUN IUBITEI MELE CE ÎMI PLACE LAEA.” (SOLOMON, FIUL LUI DAVID)

SOLOMON: Pe de o parte, a fost un proiect realizat împreună; pe de altă parte, ne-a ajutat să ne reamintim povestea noastră. Cred că cuplurile căsătorite ar trebui să își reamintească în mod regulat povestea lor. Experiențele comune întăresc relațiile. Nouă ne-a făcut foarte bine. A fost o experiență foarte plăcută.

MODERATOR: Nu vreau să fiu singurul care vă adresează întrebări. Deoarece mulți dintre colegii prezenți au întrebări, le dau cuvântul.

JURNALIST 1: Sunt Karl Kamal, de la Der Spiegel. Ați menționat proverbele și o carte autobiografică ce are la bază relația voastră. Cum vă înțelegeți cu cuvintele? Cu ale altora și cu propriile cuvinte?

SULAMITA: În ceea ce mă privește, am avut uneori probleme cu comentariile despre mine de pe rețelele sociale. Știți deja cât de mult poate durea ceea ce se publică pe site-uri precum Dolinterest sau Spălagram. M-au rănit comentariile despre culoarea pielii și statutul meu social. În acele momente, Solo m-a ajutat foarte mult. Am vorbit de mai multe ori despre asta, iar în cele din urmă am ajuns la concluzia că acestea erau lucrurile care îmi plăceau cel mai mult la mine. Îi respect pe ceilalți, însă aleg cu grijă comentariile cărora le acord atenție. Dacă ne întăresc relația, le accept. Dacă ne afectează negativ, aleg să le ignor.

SOLOMON: Ascult cu atenție și păstrez sfaturile bune. De exem-plu, mama mi-a lăsat niște notițe cu privire la ceea ce face ca o femeie să fie cu adevărat valoroasă. Le-am inclus în ultimul capitol al cărții mele, Proverbele. Sunt cuvinte înțelepte, iar în timp ce le citeam îmi aminteau de Sulamita. Ne face bine să vorbim. O comunicare bună este unul dintre secretele unei căsnicii de succes.

JURNALIST 2: Bella Donna, de la revista Grazia. Cum anume este această comunicare? Spuneți-ne mai mult despre cum sunt conversațiile voastre, despre ceea ce spuneți și despre modul în care o spuneți. Și o altă întrebare, Solomon a menționat-o pe mamma sa. Ce relație aveți cu familia voastră?

SULAMITA: La mamma este la mamma [râde]. Lăsând gluma deoparte, familia reprezintă relația extinsă a unui cuplu. Membrii ei formează un mediu în care acesta este protejat și îndrumat. Le acceptăm sugestiile, iar apoi le adaptăm realității căsniciei noastre. După cum spune una dintre zicalele lui Solo: „Cine iubește disciplinarea, iubește cunoștința”.

SOLOMON: Revenind la detaliile cu privire la modul în care comunicăm, în primul rând, purtăm conversații autentice. O conversație autentică nu înseamnă să vorbești la nesfârșit, ci să și asculți.

SULAMITA: Eu mă pricep mai bine la vorbit, iar el la ascultat.

SOLOMON: În plus, conversațiile ar trebui să fie asertive. Trebuie să îți exprimi gândurile, nu să le ții pentru tine. Însă trebuie să le spui bine, iar cheia este asertivitatea. Dacă începe o frază cu „fratele meu” sau cu „Solomon, fiul lui David”, știu că trebuie să îi acord atenție.

SULAMITA: De obicei îi spun Solo.

SOLOMON: Pe lângă asertivitate... să mă gândesc... compli- mentele. Unora le este greu să își exprime emoțiile, însă aceasta este o greșeală. Îmi place să îi spun iubitei mele ce îmi place la ea.

SULAMITA: Iar mie îmi place să îl ascult. Mai devreme, Solo a menționat cât de important este ca cei doi să vorbească despre experiențe comune. Este într-adevăr important, chiar foarte important. Și aș merge chiar mai departe. Ar trebui să vă concentrați în mod deosebit asupra momentelor fericite. Tindem să uităm momentele în care am fost fericiți. A vorbi despre acea fericire face atât de mult bine în orice situație!

JURNALIST 3: Mee Two de la revista Cosmopolitan. Este acesta un moment fericit? Și o altă întrebare: Nu credeți că multe dintre complimentele pe care i le faceți soției dumnevoastră în Cântarea cântărilor sunt, în realitate, microagresiuni sexiste?

SOLOMON: Până acum, toate au fost momente fericite [cu o jumătate de zâmbet]. Îmi cer scuze pentru ironie, însă nu cred că ar trebui să ne etichetați astfel, deoarece eu nu o consider a fi un obiect. Ceea ce îi spun ei nu le spun altor femei, ci ea este specială pentru mine. Când folosesc cuvinte precum „porumbi- ța”, „o turmă de oi, tunse de curând”, „turnul lui David” sau „o jumătate de rodie”, văd dincolo de pielea ei; văd persoana de care sunt pe deplin îndrăgostit. De asemenea, amintiți-vă că pe lângă capitolul 4, în Cântarea cântărilor există și capitolul 5. Nici ea nu se lasă mai prejos.

JURNALIST 4: Sunt Di Sonanța de la revistele Marie Claire și Femme Actuelle. Sunt niște cuvinte foarte frumoase, care sunt adesea spuse la începutul unei relații, însă cum păstrați pasiunea vie timp îndelungat? Nu își pierd aceste cuvinte farmecul?

SULAMITA: Mă scuzați, însă îmi puteți spune ce înțelegeți prin pasiune?

JURNALIST 4: Pasiunea este nebunie, ceva irezistibil.

SULAMITA: Ah, acea pasiune... Atâta timp cât sunteți în viață, nu lipsesc nebuniiile pe care le puteți face împreună. De exemplu, am făcut recent scufundări în Aqaba. A fost incredibil, iar ziua s-a încheiat cu o seară romantivă. A fost un moment de pasiune?

SOLOMON: Cu siguranță.

SULAMITA: Dacă spune el... Da, a fost un moment de pasiune, de pasiune matură.

JURNALIST 4: Însă aceasta nu este pasiune, ci simplă dragoste.

SULAMITA: Atunci prefer dragostea, împreună cu aventura sănătoasă.

SOLOMON: În ceea ce privește cuvintele care își pierd farmecul, dacă și-l pierd, le dai un nou sens sau creezi cuvinte noi. În ultimul timp am studiat folosirea unor substantive proprii [o fixează, complice, cu privirea pe Sulamita]. De exemplu, dacă mi se pare că ceva este foarte fumos, drăguț sau intim, spun „Ce Sulamitate!” [șuieră]

JURNALIST 5: Sing Spiel1 de la Scherzo. Relația voastră sună asemenea celei din opera Bastien și Bastienne de Mozart. Nu credeți?

SOLOMON: E opera aceea pe care a scris-o la 12 ani? Cea cu povestea de dragoste dintre păstori? Cred că soția mea are un răspuns mai bun, pentru că ea este melomană2 în casa noastră. Vă rog să nu îi spuneți tatei, pentru că îi e greu să înțeleagă lipsa relației mele cu muzica.

SULAMITA: Vă mulțumesc pentru întrebare. Opera pare a fi despre dragostea dintre un păstor și o păstoriță, însă doar pare. Se bazează pe înșelăciuni și minciuni. Nu așa se construiește o relație reușită.

JURNALIST 6: Ani Mé3 de la Choir Choir Comic. Vă salut atât pe dumneavoastră, cât și pe familiile dumneavoastră. Dacă ar fi să vă comparați cu un personaj dintr-o serie de benzi desenate, ce personaj ați alege?

SULAMITA: Mi-aș crea propriul personaj. În plus, eu trăiesc în viața reală. O spun cu tot respectul, dar viața virtuală nu mi se potrivește.

SOLOMON: Sunt de acord cu ea. Ce Sulamitate!

JURNALIST 7: Sunt E Sențial de la revista Vanitha. Care este lucrul cu cel mai puternic caracter transcedental pe care vi l-ați spus unul altuia?

SULAMITA: Vă pot răspunde fără a sta pe gânduri pentru că îmi este foarte clar și pentru că m-a emoționat profund ceva scris de Solo spre finalul cărții Cântarea cântărilor: „Pune-mă ca o pecete pe inima ta, ca o pecete pe brațul tău; căci dragostea este mai tare ca moartea și gelozia este neînduplecată ca Locuința morților; jarul ei este jar de foc, o flacără a Domnului. Apele cele mari nu pot să stingă dragostea și râurile n-ar putea s-o înece.” Și acum mă emoționează pentru că știu că acea flacără se referă la Dumnezeu.

SOLOMON: Exact acesta este secretul: să trăiești viața de cuplu împreună cu Dumnezeu. Dacă te bazezi pe El, nu există niciun obstacol pe care să nu îl poți depăși.

MODERATOR: Tocmai am primit un mesaj pe WhatsApp de la Past Afari de la Good Kosher Food: „Prânzul e servit!” [râsete]. Este târziu, iar invitații noștri trebuie să își continue viața. Vă mulțumesc pentru întrebări. Solomon, Sulamita, vă mulțumesc pentru cuvintele voatre.

Rugăciunea zilei

Doamne, reunosc faptul că în cuvinte există puterea de a da viață. Atinge-mi inima astfel încât cuvintele care ies din gura mea să fie amabile, iu- bitoare, afectuoase, constructive, oneste și curate.

ÎNTREBĂRI

1. Ce ți-a atras atenția în studiul de astăzi? De ce?

2. Potrivit lui Víctor, care sunt ingredientele necesare pentru o comunicare de calitate? Ai adăuga altceva?

3. Acum, care ai spune că este secretul unei căsnicii reușite? (Gândește-te și la studiile trecute. Ce ai învățat până acum?)

4. Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit astăzi?

5. „Îi respect pe ceilalți, însă aleg cu grijă comentariile cărora le acord atenție. Dacă ne întăresc relația, le accept. Dacă ne afectează negativ, aleg să le ignor.” Pe cine ar trebui să ascultăm și pe cine ar trebui să ignorăm?

APROFUNDEAZĂ

Citește Cântarea cântărilor 4:1-7, 10-11; 5:10-16; 6:4-12; 7:1-9. Sublini- ază ce îți atrage atenția. Ce fel de cuvinte folosesc Solomon și Sulamita? Cu ce scop? Observi cum progresează „complimentele” pe care și le fac unii altora?

Studiază Cântarea cântărilor 8:5-7. Folosește comentariile biblice și cere ajutorul pastorului sau instructorului tău.
Potrivit lui Francis Landy, aceste versete se găsesc în centrul tematic al cărții.
Este fascinant faptul că, dacă analizezi textul ebraic, cuvântul aflat în punctul culminant este šalhebetyâ, al cărui sens literal este „flacăra lui Iahve”. Cu alte cuvinte, numele lui Dumnezeu apare explicit în text și este folosit pentru a descrie dragostea (dragostea este flacăra lui Iahve).
Astfel, toată cartea converge spre Cântarea cântărilor 8:6. Potrivit comentatorului biblic André LaCocque, „întreaga Cântare este încapsulată în această sintagmă [flacăra lui Iahve].”

Meditează: „Punctul culminant al romantismului din Cântarea cântărilor este spre final, chiar înainte de epilog. Acest lucru se întâmplă pentru a ne învăța ceva, deoarece, după ce cuplul a experimentat nesiguranța, încercările și iertarea căsniciei, poate să aprofundeze și mai mult bucuriile romantice ale căsniciei. [...] Cântarea cântărilor [...] vrea să știm că romantismul este cel mai bine cultivat de-a lungul unei vieți caracterizate de devotament.”

Meditează: „Dacă dragostea umană este chiar Flacăra lui Iahve, atunci această dragoste umană desăvârșită – așa cum este descrisă în Cântarea cântărilornu indică spre sine, ci dincolo de sine, spre Domnul dragostei.”

Recitește Cântarea cântărilor 8:6, amintindu-ți faptul că textul original vorbește despre „flacăra lui Iahve”. Care sunt implicațiile faptului că dragostea este descrisă ca fiind chiar flacăra lui Dumnezeu?

Roagă-te: pentru calitatea dragostei tale pentru Dumnezeu și pentru ceilalți.

PROVOCARE

Provocarea de astăzi constă în a scrie cuvinte de apreciere la adresa a 5-10 persoane din viața ta (un prieten, un membru al familiei, un coleg, jumătatea ta...).

Nu te opri acolo. Gândește-te la cuvintele pe care le folosești atunci când vorbești cu alții. Ar trebui să schimbi ceva? Cere-I Duhului Sfânt să îți descopere acele cuvinte pe care trebuie să le schimbi și să te ajute să faci un plan pentru a le schimba.

Încheie cu Cântarea cântărilor 8:6, Proverbele 15:1 sau Filipeni 4:8. Scrie textul, reprezintă-l grafic, scrie-l caligrafic sau folosește-l într-un cântec sau pur și simplu subliniază-l în Biblia ta... apoi poți face o fotografie pe care să o distribui pe rețelele sociale.

ACTIVITATEA 1: ATITUDINEA POTRIVITĂ

Materiale necesare: un telefon mobil, o aplicație a unei re- țele sociale (Instagram, Facebook, Twitter etc.) și Wi-Fi.

Descrierea activității

Gândește-te la o persoană specială, indiferent dacă este partenerul tău sau un prieten foarte apropiat. Caută patru fotografii cu amintiri dragi pe care le ai cu acea persoană sau care reprezintă un timp extraordinar petrecut împreună și distribuie-le pe Instagram sau pe o altă rețea socială, împreună cu mesaje pozitive cu privire la ea. Vă puteți concentra asupra calităților ei, asupra recunoștinței pe care i-o purtați etc.

Aplicație

După cum am văzut în acest capitol, este foarte important să spunem lucrurile frumoase pe care le observăm la ceilalți, indiferent dacă ne sunt prieteni sau iubiți. Presupunem adesea că cealaltă persoană știe deja ce gândim cu privire la ea deoarece este persoana la care ținem cel mai mult! Cu toate acestea, este important și necesar ca, din când în când, să dăm glas acestor gânduri. Unul dintre cele cinci limbaje ale dragostei este comunicarea prin cuvinte de apreciere, adică atunci când cealaltă persoană aude și primește complimentele tale într-un mod care o face să își dea seama cât de mult o iubești. Biblia abundă în momente în care cuvintele au puterea de a schimba viețile protagoniștilor. Identificați și concentrați-vă asupra punctelor tari ale relației voastre și, ca urmare, vă veți apropia de „cuplul perfect”, așa cum Dumnezeu Își dorește să fiți.

ACTIVITATEA 2: CUPLUL PERFECT

Materiale necesare: câte un pix și câte o foaie de hârtie pentru fiecare persoană.

Descrierea activității

Gândește-te la calitățile sau caracteristicile care ar trebui să existe în relația ta de dragoste sau de prietenie și fă o listă cu acestea.

Care dintre ele există deja în relația ta și la care ar trebui să mai lucrați în cuplu? Cum le-ați putea integra?

Aplicație

Un cuplu, indiferent dacă este vorba despre o relație de dragoste sau despre una de prietenie, trebuie să formeze o echipă în care ambii câștigă sau pierd împreună. Dacă cei doi se consideră a fi o echipă, atunci întotdeauna se vor asigura că celuilalt membru al echipei îi e bine, astfel încât să le fie bine amândurora. Textul de astăzi ne-a dat numeroase sfaturi cu privire la „cuplul perfect”. Fiecare dintre ele este important pentru tine și pentru relațiile tale. Biblia ne oferă numeroase exemple din care putem învăța. Când le „traducem” în limbajul actual, putem profita din plin de ele. Gândiți-vă la cuplu din perspectiva unei echipe care lucrează împreună pentru a atinge același scop; când ne gândim numai la propria bunăstare putem face rău echipei. Gândiți-vă la calitățile pe care le-ai notat și găsiți o modalitate de a le dezvolta. Acest lucru vă va ajuta, cu siguranță, să deveniți „cel mai bun cuplu”.